Husvagnsförsäkring

När du skaffar försäkring till din husvagn så kan du välja mellan en halv- eller helförsäkring. En halvförsäkring ger dig skydd för bland annat stöld, brand och glasskador medan en helförsäkring ger dig ett skydd för hela vagnen vid bland annat trafikolyckor och skadegörelse.

Till skillnad från en bil eller andra motorfordon så klassas en husvagn som en vagn och alltså inte ett fordon. Detta betyder att till skillnad från andra motorfordon så finns det inget lagligt krav på att du måste försäkra din husvagn. Det skydd som du skulle fått genom en vanlig trafikförsäkring får du nu istället genom försäkringen på din bil eller det fordon som drar din husvagn. Med det sagt så är det alltid en bra idé att utöka skyddet och skaffa antingen en halv eller helförsäkring för din husvagn för att se till att även den har fullt skydd om något skulle hända. Kom ihåg att jämför försäkringar för att se till att du får rätt skydd för dig.

Vad ingår i en husvagnsförsäkring?

Till skillnad för försäkringar till fordon så är just husvagnsförsäkringar väldigt enkla och det finns inte så många tillägg som du behöver fundera över. Prisskillnaden mellan halv och helförsäkringar för husvagnar är dessutom ofta så liten att de flesta husvagnsägare helt enkelt skaffar en helförsäkring då det ofta är mest prisvärt.

Som husvagnsägare behöver du alltså inte teckna någon trafikförsäkring på din husvagn, utan dragbilens försäkring täcker även din husvagn. Vad som gäller i det här fallet kan du läsa i din bilförsäkrings avtal.

Vill du ha ytterligare skydd för din husvagn så kan du skaffa en halvförsäkring som täcker stöld, och detta täcker även fastmonterade tillbehör inuti vagnen, liksom skador som uppkommit vid inbrottet och förlorade ägodelar upp till ett visst belopp. Planerar du att förvara mer dyrbara ögodelar i husvagnen så kan du öka detta beloppet när du tecknar försäkringen.

Även olika skador på glasrutor som till exempel stenskott och brand som uppstått på grund av explosion, blixtnedslag eller sabotage. Brand som uppstår på grund av väta eller korrosion täcks däremot inte då detta är något som du som ägare förväntas skydda din vagn ifrån.

Du kan även få ansvarsersättning och rättskydd. Däremot ingår inte krisskydd i din husvagnsförsäkring, men det ingår ofta i dragbilens försäkring istället.

Hos vissa bolag så ingår även drulle i halvriskförsäkringen men detta skiljer sig från bolag till bolag så det lönar sig att kolla upp villkoren hos de bolag som du är intresserade av. I vissa fall kan du behöva köpa det som tillägg istället.

När det gäller helförsäkring så får du utöver vad som täcks av halvförsäkringen också ett vagnskydd som ger dig ersättning för skador på vagnen som uppstått från bland annat en trafikolycka.

I vissa fall täcker din försäkring även tillhörande förtält, men detta skiljer sig från bolag till bolag så det är alltid en bra idé att kolla upp i förväg vad som gäller. Detsamma gäller sådant som du förvarar i förtältet. I vissa fall kan du behöva teckna ett tillägg för både tält och de föremål du förvarar i tältet.

Jämför försäkringar för husvagn

Precis som med andra försäkringar så är det alltid en bra idé att jämföra olika försäkringar mellan olika bolag för att vara säker på att du får en så bra deal som möjligt på din försäkring. Kontrollera också vad som ingår i din försäkring och om du behöver teckna ytterligare tillägg så som drulle.

Genom att jämför försäkringar så kan du också spara pengar då försäkringsbolagen gör olika riskbedömningar för deras försäkringar vilket betyder att priserna kan variera ganska rejält.

Vill du kunna spara pengar på din husvagnsförsäkring så finns det också vissa saker som du kan göra. Till exempel påverkar din självrisk ofta hur mycket din försäkring kostar. Om du väljer en högre självrisk så får du ofta en lägre premie än tvärtom. Med det sagt så får du också betala mer när olyckan är framme.

Självklart så påverkar även din försäkrings omfattning hur dyr den är också. En halvförsäkring är ofta billigare än en helförsäkring och om du dessutom behöver köpa en massa tillägg så ökar även det priset på din försäkring ganska snabbt. Med det sagt så kan du också spara en hel del pengar om du samlar alla dina försäkringar på ett och samma ställe. Många försäkringsbolag ger dig rabatt så länge du har mer än en försäkring hos dem. Många gånger får du också vissa förmåner när du samlar dina försäkringar på samma ställe. Till exempel så kan du få ersättning för semesteravbrott om du har både din husvagnsförsäkring på samma ställe som du har din bilförsäkring.