Snöskoterförsäkring

Många tänker sig att en snöskoter är mer som en leksak och lägger kanske därför inte så mycket eftertanke på försäkring. Men precis som andra motorfordon i Sverige så måste även en snöskoter enligt lag vara försäkrad så länge den inte är avställd.

Precis som för andra motorfordon så som bil och motorcykel så är det även obligatoriskt för snöskotrar att ha åtminstone en trafikförsäkring. Vill du däremot ha ett högre skydd så är det alltid en bra idé att fundera över att skaffa en halv- eller helförsäkring för din skoter. Den enda gången som det inte krävs en försäkring är när skotern är avställd, men då du alltid tecknar försäkringar för ett helt år i taget så får du ofta fortfarande betala även under de månader då du inte använder skotern. Lyckligtvis finns det flera bolag som erbjuder speciella försäkringar som låter dig betala billigare premier under dessa månader, samtidigt som du får behålla skyddet mot bland annat stöld. Med andra ord så lönar det sig att du jämför försäkringar för att hitta den som är rätt för dig.

Vad ingår i en snöskoterförsäkring?

Trafikförsäkring för snöskoter fungerar på samma sätt som en trafikförsäkring för en bil eller en motorcykel. Med andra ord har du ett grundskydd som täcker skador på dig, passagerare, medtrafikanter och annan egendom. Denna försäkring är också obligatorisk enligt lag för samtliga trafikaktiva motorfordon så det är inget du kan strunta i att skaffa.

Något som en trafikförsäkring inte täcker däremot är skador på själva skotern.

För att få ett ytterligare skydd så kan du därför skaffa en hel eller halvförsäkring. Utöver vad trafikförsäkringen täcker, så täcker en halvförsäkring även stöld, brand, glasskador och rättsskydd.

En helförsäkring i sin tur täcker även skydd mot vagnskador vilket betyder att du kan få ersättning för skador på din skoter i samband med en olycka, och detta gäller oavsett om du är vållande till olyckan eller inte. En helförsäkring täcker även skadegörelse eller andra former av olyckshändelser.

Tilläggsförsäkringar till snöskoter

Precis som hos andra sorters försäkringar så kan du även välja till olika tillägg för din snöskotersförsäkring som ger dig och din skoter extra skydd. Vilka dessa tillägg är varierar självklart mellan bolag så det skadar inte att titta runt lite och jämför försäkringar innan du bestämmer vilken som är rätt för dig.

Dessa tillägg kan vara allt ifrån skydd vid stöld eller en ökad ersättning vid olycksfall. Du kan också teckna tillägg för avställning och garageförsäkring under de månader som din skoter står avställd. Dessa försäkringar skyddar dig i sådana fall från stöld och andra skador som kan drabba din skoter, till exempel brand.

Är du glad skoterförare så vet du själv att skotersäsongen flyger förbi i ett nafs, och detta framförallt i vissa delar av landet. Av den anledningen så kan det kännas extra surt om du av någon anledning inte kan använda din skoter under denna period. Med stilleståndsersättning så kan du få en ersättning för varje dag som din skoter står på verkstan och i vissa fall kan du även få låna en ersättningsskoter att köra under tiden.

Måste jag försäkra min skoter?

Enligt lag så måste du ha åtminstone en trafikförsäkring för din skoter så länge som den inte står avställd. Om du inte har en försäkring på din skoter så kan du råka på en daglig böter som snabbt kan växa och sluta i en nota på flera hundra eller tusen kronor om du inte är försiktig. Med andra ord så är det mycket billigare att skaffa en enkel trafikförsäkring åtminstone även om du inte oroar dig så mycket för skador på din snöskoter.

Är din skoter däremot ny och kanske lite mer på den dyra sidan så lönar det sig absolut att skaffa sig antingen en hel eller halvförsäkring för att även skydda den ifall olyckan skulle vara framme.

Jämför försäkringar för din snöskoter

Oavsett om du bara är ute efter en enkel trafikförsäkring eller en mer heltäckande försäkring så är det alltid en bra idé att se sig omkring bland bolagen innan du väljer en försäkring. Både villkor och vad som täcks av din försäkring kan skilja sig enormt mellan bolagen så det lönar sig att ta sin tid och jämför försäkringar.

När du tecknar en försäkring så gäller dem ofta för ett år i taget, även om du ställer av din snöskoter under lågsäsongen. Och det lönar sig alltid att göra en ny jämföring mellan de olika bolagen inför varje år för att se till att du fortfarande får den bästa dealen. Mycket kan ändra sig under ett år och en försäkring som var en bra deal för ett år sedan kanske är mindre bra iår.