Inkomstförsäkring

Om du förlorar jobbet eller blir sjukskriven så minskar din inkomst drastiskt, även om du får a-kassa. Men med hjälp av en inkomstförsäkring så kan se till att du är skyddad och får ersättning för ditt inkomstbortfall.

Även om du känner att du sitter ganska säkert på ditt jobb så är det alltid en bra idé att teckna en inkomstförsäkring. Om du inte redan har gott om besparningar och lever från lön till lön så kan din livssituation snabbt ta en vändning till det sämre om du plöstligt skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Med hjälp av en inkomstförsäkring så kan du få ersättning upp till 80% av din förlorade inkomst. Precis som med andra försäkringar så är det alltid en bra idé att jämför försäkringar för att se till att du får en som bäst passar dina behov.

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är något som du kan teckna både som individ och som en del av en grupp, och den fungerar som ett komplement till andra ersättningar som du kan få från till exempel Försäkringskassan och A-kassan. Den individuella försäkringen tecknar du själv, medan en gruppförsäkring är något som du erbjuds antingen av din arbetsgivare eller ditt fackförbund.

Med hjälp av en inkomstförsäkring så kan du få upp till 80% av din inkomst utbetalat till dig om du skulle förlora ditt jobb eller bli sjukskriven. Enligt lag och försäkringsvillkor så är det inte möjligt att få ersättning för hela inkomstbortfallet, men om du lever från lön till lön så kan även 80% göra en enorm skillnad när det gäller din ekonomi.

I många fall kan du också erbjudas att teckna ett så kallat betalskydd eller låneskydd. Detta hjälper dig att betala dina kortkrediter eller lån när du förlorar din normala inkomst.

Krav för inkomstförsäkring

För att du ska kunna få ersättning från din inkomstförsäkring så finns det ofta vissa krav och kriterier som du måste uppfylla. Ett vanligt krav är till exempel att du måste ha fast anställning och att du inte får teckna din försäkring om du på förväg vet att du kommer att förlora ditt jobb. Många gånger finns det också krav på att du måste ha arbetat en viss tid, ofta mer än ett år, innan du blivit arbetslös. I vissa fall finns det även en åldersgräns för att du ska kunna teckna din försäkring.

Då inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till arbetslöshetsförsäkringen och a-kassan så krävs det också att du har a-kassa.

Precis som när du blir sjukskriven så finns det också ofta en karenstid, ofta på runt 6 dagar, innan du kan få ut din ersättning, och även olika begränsningar i hur mycket du kan få ut och hur länge. Detta varierar dock som sagt från försäkring till försäkring.

Om du vill teckna en försäkring genom ditt fackförbund så tillkommer även ytterligare krav hos dem.

Om det skulle vara så att du tecknat en försäkring men det sedan i efterhand har visat sig att du inte uppfyller kraven så kan du få dina premier återbetalade till dig. För att få det så krävs det dock att du när du tecknade försäkringen var omedveten om att du inte uppfyllde kraven för din försäkring.

Hur mycket kan jag få?

Inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till din a-kassa och ger dig upp till 80% av din lön i ersättning. Förutsättningen för att få ersättning från inkomstförsäkringen är dock som sagt att du är beviljad a-kassa, och därför ska du göra en anmälan till a-kassan först när du har blivit arbetslös. Inkomstförsäkringen betalar då mellanskillnaden från din a-kassa upp till 80% av din lön. Det är inte möjligt att få dubbel-ersättning, dvs, 80% från andra ersättningar så som a-kassa eller Försäkringskassan, och 80% från din inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen är bara ett komplement.

Det finns även begränsningar på hur länge du kan få ersättning från inkomstförsäkringen. Detta varierar mellan olika bolag men i regel brukar det ligga på runt 6 månader i snitt.

För att försäkra dig om att du får rätt ersättning så är det viktigt att du anger rätt lön hos din inkomstförsäkring. Om du anger en för låg lön så kommer även din ersättning att vara mycket lägre än vad du har rätt till.

Jämför försäkringar för inkomst

Precis som med andra försäkringar så lönar det sig att shoppa runt lite innan du bestämmer dig för en försäkring. Både villkor och krav kan variera mellan olika försäkringar, vilka kan vara både till din fördel eller din nackdel. Av den anledningen så är det alltid bättre att se sig omkring och höra med olika bolag innan du bestämmer dig för vilken försäkring som passar bäst för dig.