Reseförsäkring

Om du ska ut och resa så kan det vara en bra idé att fundera över en reseförsäkring innan du åker. I många fall ingår reseförsäkring i din vanliga hemförsäkring, men beroende på hur länge du planerar att vara borta och vad du planerar att göra så är det inte alltid att den försäkringen räcker.

Att ge sig ut och resa utan en reseförsäkring är på många sätt en väldigt dålig idé. Skulle olyckan slå till och du till exempel behöver ambulansflyg tillbaka hem till Sverige så kan du sitta fast med en nota på en miljon som du får stå för helt själv om du inte är försäkrad. Ska du bara åka på charter till Mallorca i en vecka så kan den reseförsäkringen som är inkluderar i din hemförsäkring ofta vara tillräcklig, men det finns många situationer när det inte är tillräckligt. Det är alltid en bra idé att jämför försäkringar för att se till att du får ett fullgott skydd som täcker alla dina behov.

Vad ingår i hemförsäkringens reseskydd?

Detta varierar i regel från hemförsäkring till hemförsäkring, men på det stora hela så täcker det de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa under din resa, till exempel om du skulle bli akut sjuk, råka ut för en olycka eller om du skulle bli överfallen. Du kan även i många fall få hjälp och ersättning med hemtransport med ambulansflyg.

I regel så gäller reseskyddet i hemförsäkringen endast upp till 45 dagar, men det finns ett fåtal försäkringar som erbjuder täckning upp till 90 dagar.

Om du bara planerar att spendera en vecka på stranden i Mallorca så brukar reseskyddet i din hemförsäkring ofta vara tillräckligt. Men om du däremot planerar att resa under en längre tid eller om du till exempel planerar att åka skidor off-pist eller dyka med tub så kan du behöva köpa ett extra tillägg till din försäkring, då detta sällan täcks i din vanliga hemförsäkring.

Hemförsäkringen täcker också ofta förseningar av dig, ditt flyg eller bagage, samt om du behöver avbryta din resa pga till exempel sjukdom eller skada. För att få ersättning i dessa fall så krävs det att du får intyg antingen från flygbolaget i fall det gäller försening, eller från oberoende läkare i fall du skulle bli sjuk eller skadad.

Vem gäller försäkringen för?

I regel så gäller försäkringen för dig som har tecknat försäkringen, samt dem som bor i ditt hushåll. I vissa fall kräver försäkringsbolagen att samtliga personer namnges i kontraktet för att de ska vara inkluderade, därför är det viktigt att du kontrollerar detta innan ni åker. Om du har reseförsäkring genom ditt kredit eller betalkort så brukar det ofta endast gälla dig som betalar. I sådana fall kan du behöva köpa till en ytterligare försäkring till de andra som reser med dig.

I din hemförsäkring så räknas även alla barn under 18 år som du är vårdnadshavare till, även om de inte är skrivna på din adress.

När bör jag köpa ett tillägg eller en separat reseförsäkring?

Om du planerar att resa under en längre tid, dvs mer än 45 dagar, så kan du behöva köpa ett tillägg till din försäkring eller en separat reseförsäkring. Planerar du att jobba eller studera utomlands så behöver du även här köpa en separat reseförsäkring då detta inte täcks av hemförsäkringen.

Om du också planerar att utöva vad som klassas som extremsporter på din resa så kommer du även här behöva köpa antingen ett särskilt tillägg eller en separat försäkring innan du sticker iväg. Extremsporter i det här fallet är till exempel skidåkning off-pist, dykning med tuber, bungyjumping eller bergsklättring. Vanlig skidåkning, snorkling och bergsvandringar täcks däremot ofta av din vanliga hemförsäkring.

Slutligen så bör du självklart också teckna en separat reseförsäkring om du av någon anledning inte har en hemförsäkring. Att ge sig ut att resa helt oförsäkrad är väldigt farligt och kan sluta med att du står själv med ruskigt höga räkningar om olyckan skulle vara framme. Av den anledningen så är det alltid en bra idé att jämföra försäkring mellan olika bolag och se till att du är skyddad från stunden som du åker hemifrån tills du kommer tillbaka igen.

Varför ska jag jämföra försäkring för min resa?

Vad som ingår i din försäkring varierar stort från bolag till bolag. Anta aldrig att du har fullt skydd i din hemförsäkring utan kolla noga igenom villkoren innan du sticker iväg, och köp ett eventuellt tillägg eller en separat försäkring om det skulle behövas. Är du osäker så är det alltid en bättre idé att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag för att se till att du har ett fullgott skydd under hela din resa och för alla som kommer att följa med dig.