Motorcykelförsäkring

Om du äger en motorcykel så måste den vara försäkrad, men att välja rätt försäkring kan kännas som att leta sig igenom en djungel. Vilken försäkring du ska välja beror dels på dina behov, men också på mycket annat.

Så länge din motorcykel inte är avställd så måste den åtminstone ha en trafikförsäkring. Detta är kan man kanske säga den mest basiska försäkringen som är obligatorisk. Utöver det kan du även välja både halvförsäkring eller helförsäkring, samt olika tillägg beroende på dina egna behov. Det är alltid en bra idé att jämför försäkringar, inte bara när du precis tecknar den utan även när du förnnyar den. Detta för att se till att du dels får bästa pris men även också den bästa dealen överlag.

Försäkringsklasser för MC

För att du enligt lagen ska kunna köra din motorcykel i trafik så krävs det att den åtminstone har en trafikförsäkring och att du som förare har ett mc-kort. Detta är för att skydda samtliga inblandade parter, samt för att försäkra att ett eventuellt olycksfall kan täckas upp rent ekonomiskt. Utöver detta så finns det en hel uppsjö av olika försäkringsalternativ att välja bland, beroende på din motorcykel, hur gammal du är och dina egna preferenser, osv. Nästan alla försäkringsbolag erbjuder någon form av trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Trafikförsäkringen är som sagt den mest basiska varianten av en försäkring som du måste ha enligt lag för din motorcykel. Denna är ofta den billigaste varianten, men det är alltid en bra idé att shoppa runt lite och jämföra försäkring innan du bestämmer dig, då du måste gånger kan hitta en helförsäkring till samma pris som en trafikförsäkring.

Kort sagt så innefattar en trafikförsäkring personskador, skador på annans egendom och ersättning för skadade kläder och skyddsutrustning.

Vill du ha lite mer täckning så är halvförsäkringen ett alternativ där du är berättigad för ersättning för de vanligaste missöden som du kan råka ut för på din motorcykel. Några exempel är bland annat stöld, brand och glasskador. Många försäkringsbolag erbjuder även ersättning vid maskinskada så länge din motorcykel uppfyller vissa krav så som att den är max X antal år gammal eller har mindre än X antal mil på mätarställningen. Notera dock att detta ofta endast innefattar fel som berör någon av motorcykelns vitala delar så som motorn, ABS-systemet, växellådan, osv, och inte problem som orsakats av yttre påverkan så som en kollision, dikeskörning, transport eller skadegörelse, mm.

Många gånger omfattas också rättsskydd vid bland annat tvister vid till exempel köp eller försäljning av motorcykeln. I vissa fall kan du också få Assistans/Räddning om du skulle drabbas av driftstopp. I vissa fall kan försäkringsbolaget även stå för notan om du behöver en hyrbil under en begränsad period, så länge din situation uppfyller vissa krav.

Slutligen har vi helförsäkringen som, precis som namnet antyder, är den mest kompletta försäkringen som du kan välja. I regel inkluderar den samma sak som halvförsäkringen och trafikförsäkringen, med en utökad vagnskadeförsäkring där skador som inträffat på motorcykeln är berättigade till ersättning även om de orsakats av yttre påverkan så som en kollision, skadegörelse eller dikeskörning.

Andra typer av motorcykelförsäkring

Utöver ovannämnda så finns det även andra försäkringar som du kan välja för din motorcykel. Till exempel kan du välja en så kallad Classica, Retro eller Veteranförsäkring som riktas mot äldre motorcyklar. Hur gammal en motorcykel måste vara för denna typ av försäkring beror på försäkringsbolaget men brukar i regel ligga på runt 20-30 år. Till skillnad från vanliga försäkringar så kan dessa komma med ytterligare villkor så som att du med foton måste kunna intyga att motorcykeln är i sitt originalutförande.

Vissa försäkringsbolag erbjuder även speciella försäkringar som riktar sig åt ett speciellt märke av motorcykel, till exempel Yamaha, Harley Davidson eller Honda.

Försäkring vid ägarbyte

Det är lätt att lägga försäkringen på hyllan och tänka ”jag sköter det senare” när du köper motorcykel, men det är viktigt att du kommer ihåg att ha din motorcykel försäkrad på den första dagen som den är påställd. Skulle du missa att försäkra din motorcykel direkt så kommer du att råka på en tråkig överraskning senare när en faktura med straffavgifter dyker upp en månad senare. Denna straffavgiften är på 100kr per dag som motorcykeln är oförsäkrad.

Varför du bör jämför försäkringar för din motorcykel

Det finns som sagt många olika saker som spelar in hur mycket som din försäkring kommer att kosta och vad den kommer att inkludera i priset. Då detta kan variera stort mellan försäkringsbolag så är det alltid en bra idé att shoppa runt lite innan du tecknar en försäkring. Din försäkring kommer sedan i regel tecknas om varje år, och det är alltid en bra idé att titta runt igen. Bara för att din försäkring var den billigaste och bästa dealen ett år sedan så betyder det inte nödvändigtvis att den är det iår också.