Vad kostar försäkring bil?

Det finns flera olika faktorer som spelar in när det gäller hur mycket du behöver betala för din bilförsäkring, och många gånger kan det skilja sig ganska enormt mellan försäkringar.

En bilförsäkring i Sverige kostar i snitt runt 4236 kronor om året, dvs 353 kronor i månaden. Men detta priset kan variera stort upp till flera tusenlappar beroende på en mängd olika faktorer, så som din ålder, bil och vart du bort någonstans. Många av dessa faktorer kan vara svårt för dig att påverka, men genom att jämför försäkringar och göra vissa anpassningar så är det ändå möjligt att dra ner på kostnaden som du kan behöva betala för din bilförsäkring.

Vad påverkar priset på en bilförsäkring?

Det finns som sagt flera olika faktorer som spelar roll när det gäller priset på din försäkring. En av dessa är hur långt du planerar att köra under det kommande året, i alla fall till viss del. Detta beror på att risken att du ska råka på en olycka räknas som högre ju mer och längre som du kör.

Även din ålder spelar in i priset. Enligt statistik så löper du större risk att drabbas av olyckor om du är under 25 år, vilket betyder att du ofta får betala högre pris om du är yngre. Det är av den anledningen också bra att göra en ny jämföring av din försäkring när du börjar bli lite äldre för att få ner priset. Har du också haft olyckor tidigare så kan det påverka priset ytterligare då försäkringsbolaget bedömer om du är en trygg förare eller ej.

Även bilen själv påverkar så klart priset. Vissa bilmärken är helt enkelt dyrare att laga och är har även en större chans att bli stulna, vilket kan bidra till att du får betala mer för din försäkring. Kör du en billig bil så brukar i regel din försäkring också bli mycket billigare.

Vart du bor kan också spela in när det gäller hur mycket du kan behöva betala för din försäkring, men även hur du bor. Anledningen är att det helt enkelt är en större risk för olyckor eller brott om du till exempel bor i storstaden än om du bor ute på landet. Även din boendesituation själv kan påverka priset. Kan du till exempel förvara din bil i ett låst garage så drar det genast ner priset på din försäkring.

Slutligen så kan självklart också försäkringens omfattning och din självrisknivå också påverka hur mycket du behöver betala för din försäkring. Är du nöjd med bara en trafikförsäkring så kommer du billigast undan, men då har du också minst skydd om något skulle hända, jämfört med en halv eller helförsäkring. Köper du till olika tillägg så kan även detta driva upp priset på din försäkring.

Att välja en högre självrisk är också ett sätt att dra ner på priset på din försäkring, men det innebär också på samma gång att du som sagt får betala en högre självrisk om du någon gång behöver utnyttja din försäkring.

Hur kan jag få billigare försäkringar?

När du har koll på vad som påverkar priset på din försäkring så blir det också lättare att förstå vad det är som du behöver göra för att få ner priset. TIll att börja med så är det alltid en bra idé att jämföra försäkringar mellan olika bolag innan du bestämmer dig för en försäkring. Priser, men även vad som ingår i en försäkring kan skilja sig ganska rejält mellan olika bolag så det lönar sig att se sig omkring.

Det lönar sig också att dra ner på körandet så mycket det är möjligt och att välja en högre självrisk för din försäkring.

Slutligen är det så klart också viktigt att du åtar dig olika skyddsåtgärder för att minska risken för bland annat stöld, så som att förvara din bil i ett låst garage och utrusta den med ett larm.